mojeauto.pl

Forum motoryzacyjne

Gadżety motoryzacyjne do iGoogle!

Zaloguj się

Szukaj na forum

O forum

Forum kierowców - Twój samochód - Volvo V50

Twój samochód - Volvo V50

volvo/utrzymanie

~fenris

Zgłoś komentarz do moderacji 2010-01-29 | 00:36

witam , zastanawiam sie nad v50 ale potrzebuję zakupić autko rodzinne ktorego utrzymanie nie będzie zbyt wiele wynosić. Dużo mówi się o drogich częściach volvo, jak to jest naprawde? czy nieoryginalne zamienniki są dużo droższe wzgledem popularniejszych aut. Jak nie volvo to corolla kombi lub vw golf kombi. Choć volvo zdecydowanie jako jedyne mi się podoba to będą decydowały koszty utrzymania-naprawy, części, usterkowość i tych się BOJĘ.......
pozdr

strona 1 (z 2) Odpowiedz odpowiedzi wyświetlaj:

~fenris

Zgłoś komentarz do moderacji 2010-01-29 | 00:40

i byłbym zapomniał: podobno zamienniki części są do niczego w volvo, czy to prawda? trzeba w oryginalne inwestować?

~Mariuszh1

Zgłoś komentarz do moderacji 2010-12-04 | 21:08

Volvo nie jest tanie. Serwis utrzymuje się z samochodów ciężarowych, osobówki to tylko dodatek, dlatego jest drogo. Zapomnij o Volvo, kup VV, Audi

kosmoss

Starszy motomaniak

kosmoss

Miasto: Warszawa

Auto: Ford Focus

Zgłoś komentarz do moderacji 2010-12-08 | 23:01

To są wszystko mity, serwis i części w żadnym stopniu nie odbiegają od konkurencji, więc nie jest jak piszesz drogo. Jest normalnie, jak za oryginalne części. Dodatkowo cały czas masz jakieś akcje serwisowe jak 4+ trwająca dla aut starszych niż czteroletnie co pozwala ograniczyć koszty.
Przedstawiciel Volvo na forum

~Jules

Zgłoś komentarz do moderacji 2010-12-15 | 01:57

akcja 4+ to rzeczywiscie bardzo korzystana oferty i nie musisz mieć nowego samochodu żeby z niej korzystać

kosmoss

Starszy motomaniak

kosmoss

Miasto: Warszawa

Auto: Ford Focus

Zgłoś komentarz do moderacji 2011-01-28 | 20:41

Jeśli bezpiecznie chcesz kupić używany model, sprawdzony dokładnie, z gwarancja itd. skorzystaj z oferty Volvo Selekt, najpewniejszego sposobu na taki zakup.

~robo

Zgłoś komentarz do moderacji 2012-02-08 | 10:31

Części są tanie bo w większości (zawieszenie oraz silnik to ford fokus II) samochód jest w miarę nieawaryjny jeżeli dba się o prawidłową eksploatację i wymienia wszystkie płyny na czas. Z serwisu się nie korzysta bo są bardzo drodzy wystarczy jechać do mechanika od forda.

~adamalfakot

Zgłoś komentarz do moderacji 2012-02-10 | 12:59

Od 3 lat jestem posiadaczem V50 1,8F rocznika 2006 ,przy optymalnej eksploatacji koszta można ograniczyć .Przy przebiegu~ 180 tys i rocznym 10-15 tys km występują koszta eksploatacyjne : wymiana filtrów powietrza i oleju / filtr paliwa jest przy pompie w zbiorniku/ wymiana oleju 1x na 2 lata + filtry, chłodziwo 1 x na 4lata, płyn hamulcowy w zależności od zawodnienia ~ 1 x na 6 lat ,pasek wieloklinowy alternatora co 140 tys km. rozrządu się nie wymienia w tym silniku, amortyzatory przód/tył na badaniu technicznym wykazały zdolność ~75%,tarcze hamulcowe wymieniam srednio co drugą wymianę klocków to trochę kosztuje/klocki+ tarcze firmy ATE /dają gwarancję bezpieczeństwa, średni przebieg do wymiany kompletu na jednej osi ~ 100 tys i koszt ~ 600zł na oś z wymianą, co roku badanie techniczne 100zł .Jeszcze ubezpieczenie OC/AC/NNW koszt przy pełnych zniżkach ~ 1500zł co rok.W sumie koszta średnie co rok trzeba wydać ~ 2500zł plus koszt paliwa. To w sumie tyle oczywiście mając swego Kazia mechanika.Auto jest niezawodne!

~adamalfakot

Zgłoś komentarz do moderacji 2012-02-10 | 13:06

jeszcze zapomniałem o ogumieniu koszt kompletu zimowego f-my Sawa ~1000 1x 4lata plus 2 wymiany w roku z przechowaniem letnie ogumienie wymiana na przemian przód /tył zalezna od przebiegu ~ 500 zl za paręPozdrawiam.

janusz1944

Nowicjusz

janusz1944

Miasto: Kościerzyna

Auto: Volvo V50

Zgłoś komentarz do moderacji 2012-02-12 | 14:33

Jestem właścicielem Volvo V 50 1,6 tdci rocznik 2005.Kupiłem auto w 2008 i do dzisiaj przejechałem 40 tkm.Pierwszy przegląd, niejako sprawdzający wykonałem w ASO Volvo.Niestety nie było tanio i to skutecznie wyleczyło mnie z serwisowania tamże,chociaż nie ukrywam,że już dwukrotnie skorzystałem z akcji przeglądów za 50 zł oferowanych autom starszym niż 5 lat.Ponieważ posiadam zaawansowaną wiedzę na temat użytkowania,a także napraw aut oceniam te akcje jednoznacznie jako pułapki mające głównie na celu zwabienie klienta do świątyni Volvo,gdzie wtajemniczeni magowie podpierając się wydrukami komputerowymi zafundują nam propozycję wymiany wszystkiego,co się da za kwotę,od której szczęka opada.Zaznaczam,że w tym okresie nie skorzystałem z propozycji serwisu ograniczając się do wykonaniu tego,co niezbędne.Generalnie po prawie czterech latach użytkowania mogę stwierdzić,że auto jest bezawaryjne,niewiele pali i pewnie się prowadzi.Części takie jak np.filtr paliwa kupuję na Allegro w sklepie Forda za 135zł.Dokładnie ten sam w ASO kosztuje 360,00 plus koszt wymiany.Wprawdzie auto może już w niewielkim stopniu przypomina wcześniejsze edycje produkowane tylko w Szwecji,co też pewnie przekładało się na zasłużone miano aut z wyższej półki.Dzisiaj jest autem ze średniej półki za bezzasadnie wysoką cenę.

strona 1 (z 2) Odpowiedz odpowiedzi wyświetlaj:

Mojeauto.pl - motoryzacja w Internecie | Copyright © Grupa Allegro Sp. z o. o. 1999-2012
Logo Grupa Allegro