mojeauto.pl

Forum motoryzacyjne

Gadżety motoryzacyjne do iGoogle!

Zaloguj się

Szukaj na forum

O forum

Forum kierowców - Finanse, prawo, ubezpieczenia, motobiznes, flota

Finanse, prawo, ubezpieczenia, motobiznes, flota

Komentujesz artykuł z Motogazety mojeauto.pl: czytaj komentowany artykuł.

Zapłacimy więcej za brak OC

~nomad

Zgłoś komentarz do moderacji 2009-01-23 | 14:21

Za brak ubezpieczenia kary powinny być jeszcze wyższe. Kiedyś zaliczyłem wypadek z udziałem takiego kolesia bez polisy (on był sprawcą). Oczywiście w żaden sposób nie dało się od niego wyegzekwować pieniędzy. Miałem ubezpieczenie AC z Uniqa, le trochę krwi miałem napsute.

strona 1 (z 1) Odpowiedz odpowiedzi wyświetlaj:

~zorientowany

Zgłoś komentarz do moderacji 2009-01-23 | 20:06

Kolego, coś tu jest nie tak. Jeżeli sprawca nie ma wykupionej polisy OC, poszkodowanemu wypłaca odszkodowanie Ubepieczeniowy Fundusz Gwarancyjny, który nastepnie domga się zwrotu wypłaconych środków od sprawcy i jeszce ściaga od niego karę za brak OC. Ale dzieje się to już po wypłaceniu pieniędzy poszkodowanemu i jego właściwie po otrzymaniu odszkodowania nic dalej nie obchodzi.

~Jerzy Izdebski, jerzy@e-natura.pl

Zgłoś komentarz do moderacji 2009-01-26 | 15:53

W artykule jest błąd. Policja jest organem obowiazanym do przeprowadzania kontroli a nie tylko uprawnionym. Zapis artykułu 84 ustawy z dnia 22 maja 2003 r.o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. Nr 124, poz. 1152) okresla uprawnionych i zobowiązanych do przeprowadzania kontroli.

~~*|*~

Zgłoś komentarz do moderacji 2009-01-29 | 09:37

W jakim kraju ja mieszkam, ze kary trzeba przeliczac z ojro na złotki???

strona 1 (z 1) Odpowiedz odpowiedzi wyświetlaj:

Mojeauto.pl - motoryzacja w Internecie | Copyright © Grupa Allegro Sp. z o. o. 1999-2012
Logo Grupa Allegro