2011-07-02 | 18:10
Spełniłem jak dotąd , jedno z wiekszych marzeń swojego życia. Moja inspiracją była wizyta jakieś 6 lat temu w jednym z podwarszawskich komisów.Zdjęcie prezentuje tamtego Mietka, mój jest praktycznie identyczny. Niestety, jak zebrałem wtedy gotówke na zakup tego samochodu-błąd że nie pomyślałem o wpłacie rezerwacyjnej, to po trzech dniach samochodu juz nie było Zabytkowymi pojazdami interesowałem sie od małego. Niestety, wysokie koszty aut juz po renowacji oraz brak umiejętności napraw we włanym zakresie, w przeciwieństie do wiekszość pasjonatów i zapaleńców takich jak ja, powodowała, że wyjście ze swery marzeń było mało realne. Jednak obecnie marzenie sie spełniło. Po 4 latach poszukiwania w USA przez kuzyna mieszkającego tam na stałe jestem właścicielem Mercedesa-Benz 600 (kod katalogowy W100) rok produkcji 1968 pojemność silnika 6332cm3 V8. Moje cacko jest w 100% sprawne technicznie. Za około miesiąc powino dotrzeć do Warszawy. Jedynym problemem jest fakt, iż w kiepskim stanie jest lakier. Tak jak wspomniałem, takie zabytki są miłoscia mojego zycia, jednak pod względem \"mechaniki\" jestem totalnym laikiem. Prywatnie śmigam A4, wiec styczności z zakładami Mercedesa nie miałem Mechanik, serwisujący moje Audi ma 2 czy 3 znajomych lakierników, ale jak mu opisałem sprawę to otwarcie powiedział, że nie wiadomo czy sprostają temu zadaniu (nie wiem czemu, ale uznałem to za poradę w stylu, jak chcesz to jedź tylko ja rączku umywam). Własny \"lakiernik\" też mi nie poradzi, bo go nie posiadam (opatrzność chyba w tym przypadku czuwa, bo na chwilę obecną nie miałem nawet ryski). Co do rodziny i znajomych-sprawa odpada, bo oprócz mechanika z nikim na ten temat nie rozmawiałem i nie zamierzam do chwili gdy wszystko będzie gotowe tego robić (nawet żona o niczym nie wie) Jedynie we wszytko jest wmieszany z wiadomych powodów kuzyn ze Stanów, ale on umie trzymać język za zębami. Dlatego osmielam sie wnieść ten temat na niniejsze forum, z nadzieją iż ktoś będzie wstanie mi cos polecić. Zależy mi na super jakości, czyli:
-ocenę, czy z tego lakieru co jest można cos jeszcze zrobić (nie wiem w jakis sposób go uratować)
-jezęli nie to lakier na cały samochód, ale tak jak powinno to byc zrobione, zerwany ten co jest, dokładne lakierowanie wielowarstwowe, z podkładami i tym wszystkim co jest potrzebne. Ważne aby to było zrobione w super jakości i bardzo dokładnie. Odnośnie lakieru t awumagania mam takie, aby buł on maksymalnie zgodny z oryginałem
Następnym wymogiem jaki stawiam to sprawa mozliwości \"kręcenia\" się w trakcie naprawy i mozliwości robienia dokumentacji foto-video z etapów renowacji
Przy okazji z góry dziękuję za porady typu ASO Mercedes itd. Zwróciłem sie do takiego podmiotu i nie lubię gdy ktos traktuje mnie jak kretyna. Ze danych o lakierze to oni nie będą szukać, ja mam wybór z katalogu, na zdjęcia się nie zgodzą, a co to jest za wypytywanie i rozmowa, jak samochód jeszcze nie jest w Warszawie. Dlatego wolę zakład z doswiadczeniem, dbający o jakość wykoannia usługi i taki, który podejdzie z sercem do tego samochodu, jako samochodu i nie ukrywajmy troszke specyficznego zlecenia